En historie om fotball på Thanksgiving

Fotball er nesten like synonymt med Thanksgiving som kalkun, stuffing og pai. Det kan være enda mer. Hvordan kom denne årlige tradisjonen på den fjerde torsdagen i hver november?

Den første Thanksgiving Day fotballkamp ble spilt i Philadelphia i 1869. Ifølge årets november 17 utgave av Evening Telegraph avisen, “en fot-ball kamp mellom tjueto spillere av Young America Cricket Club og Germantown Cricket Club vil finne sted på Thanksgiving Day kl 12 1 / 2 o’clock, på grunnlag av Germantown Club.”

Young America-Germantown spillet

Denne kampen ble spilt to uker etter at Rutgers University slo Princeton University 6. Young America-Germantown-spillet skjedde også seks år etter at president Abraham Lincoln erklærte den første faste nasjonale Thanksgiving-ferien i 1863.

På kollegiale nivå spilte Princeton University og Yale University på Thanksgiving fra 1876 til 1881.

Tradisjonen vokste som mange videregående skoler begynte å spille på Thanksgiving hvert år også. Boston Latin School, den eldste skolen i USA (etablert 23 april 1635), begynte å spille English High School of Boston på Thanksgiving i 1887 ved Harvard University. Det er den lengste sammenhengende Thanksgiving Day rivalisering i landet.

Den første profesjonelle fotballen

De første profesjonelle fotballkampene på Thanksgiving ble spilt 25. Ingen spill ble spilt på ferie fra 1941-44 på grunn av andre verdenskrig.

I NFL har Detroit Lions og Dallas Cowboys vært Thanksgiving staples. Lions begynte å spille på dagen fordi eieren GA Richards ønsket å få flere fans på tribunen. Detroit spilte Chicago Bears på Thanksgiving Day 1934, og Lions har spilt på ferie nesten hvert år siden. Cowboys hoppet på Turkey Day bandwagon i 1966 (slo Cleveland Browns) i et forsøk på å bygge sin merkevare og fan base også.

NFL har siden utvidet det som pleide å være “Detroit vs.” og “Dallas vs.” til en tre-kamp skifer. Spillet ganger hver Thanksgiving er 12:30 EST, 16:30 EST og 20:20 EST – fordi som med maten, ingen kan noensinne få nok fotball på Thanksgiving.

Sommeren 1934, midt i et svært politisert VM arrangert av Benito Mussolinis Italia, vant vertsnasjonen sin første verdenstittel.

Men takket være en tvist med FIFA deltok ikke de britiske nasjonene i finalen. Så i november ble en høyprofilert vennlig arrangert mellom verdensmesterne og landet som fortsatt betraktet seg selv for å være den beste i verden på den tiden, England. Arenaen var Highbury Stadium i Nord-London.

Mussolini så en seier over England som viktig for sitt lands sportslige image, og tilbød hver av de italienske spillerne en Alfa Romeo-bil og £ 150 kontanter hvis de seiret.

I løpet av det andre minuttet fikk den italienske midtstopperen Luis Monti foten brukket takket være en tung takling av Englands Ted Drake og en rasende italiensk tropp som senere svarte med å sparke eller albue hjemmelagets spillere ved enhver anledning.

Englands Eric Brook hadde armen brukket, Eddie Hapgoods nese ble brukket og Cliff Brittons ankel fikk skader. Ingen krympende fioler selv England, ledet av Arsenal hard mann Wilf Copping, svarte med vold selv, på vei til en dårlig herdet 3-2 seier for vertene.