La Liga

la liga slide

La Liga

Den spanske La Liga, eller Primera Division som spanjolene kaller den, er nok langt ifra den jevneste ligaen i verden. Det er altfor stor avstand mellom de beste og de dårligste til å kalle den det. Og de aller beste lagene er veldig gode lag uansett hvilken serie eller turnering man hadde plassert de i.

Få kan imidlertid benekte at to av de aller beste lagene i verden, Real Madrid og Barcelona, spiller i ligaen. De to største profilene, og uten tvil de to beste fotballspillerne i verden spiller også i ligaen. Ingen fotballspillere har vel noen gang dominert fotballen så totalt som det Lionel Messi gjør for Barcelona, eller Christiano Ronaldo gjør for Real Madrid.

Høyt nivå

Det stopper heller ikke der. Atletico Madrid snuser rett bak de to stormaktene, og har sterke spillere som Griezmann og Mandzukic i stallen. Utover dette ser man det som er svakheten i den spanske ligaen. Etter de to store, og i hvert fall etter Atletico er det langt ned til neste nivå. Tidligere storlag som Valencia og Sevilla er ofte og kjemper om de neste plassene, men det er ofte et stort gap mellom disse lagene og de aller beste.

Til tross for at nivået kanskje skiller veldig, er det uansett ingen tvil om at spansk fotball, og spesielt da de fire-fem beste lagene som har dominert alt i europeisk fotball. UEFA har en rangering av ligaene, og de siste fem årene er det La Liga som har tronet øverst. Det er også den ligaen som har har toppet listen flest ganger med 16 år totalt.

La Liga klubber har vunnet flest Champions League-trofeer med 15 totalt, der Real Madrid har tatt hele ti titler. Sevilla har vunnet Europa League fire ganger, som også er flest titler. Ligaen er også den eneste som har fylt begge finaleplassene i Champions League.

Når det kommer til enkeltspillere er det ingen andre land som har vunnet flere utmerkelser. 11 ganger har en spiller fra ligaen fått til topps i FIFA World Player of the Year, 18 ganger har de vunnet Ballon d’Or og tre ganger har de vunnet UEFA Best Player in Europe. Det er også, ikke overraskende, den ligaen i verden som har høyest antall representanter i FIFPro World XI og UEFA Team of the Year-kåringene.

 

Historikk

I 1929 ble La Liga grunnlagt og den bestod da av ti klubber. Barcelona, Real, Atletico, Athletic, Sociedad, Espanol, Getxo, Real Union, Racing og Europa. Utover på 1950-tallet var det Real Madrid som dominerte, både i hjemlig serie og ute i Europa. De vant blant annet de fem første utgavene av Europacupen. Utover på 60- og 70-tallet fortsatte Real Madrid sin dominans, og vant ligaen hele 14 ganger.

I Europa gikk det dårligere, og de hentet kun hjem en tittel i løpet av denne perioden. På 90-tallet overtok Barcelona tronen, og vant ligaen 6 seks ganger. I løpet av denne perioden var storheter som Romario, Ronald Koeman og nåværende trener i Bayern München Pep Guardiola på laget.

I dette århundret er det de to stormaktene Barcelona og Real Madrid som har dominert ligaen totalt. Siden sesongen 2000/2001 har Real Madrid vunnet fem ganger, Barcelona har vunnet åtte. Atletico Madrid tok en overraskende seier i 2013/2014, mens Valencia vant to ganger i 2001/2002 og 2003/2004.

 

Profiler

Det går ikke å ikke nevne Lionel Messi og Christiano Ronaldo når man snakker om profiler innen fotball. De dominerer kamper, scorer bøttevis med mål og en av de to blir alltid kåret til verdens beste spiller. Messi er til og med mestscorende i La Liga med 286 mål på 315 kamper. Ronaldo på sin side har 225 mål på 200 kamper, og et målsnitt i ligaen på utrolige 1.12.

Før sesongen 2015/2016 er det fortsatt de to store som er favoritter. Barcelona er regjerende mestere, og spilte meget imponerende fotball under ledelsen til Luis Enrique, den tidligere spilleren i Barcelona. Så blir det spennende for oss nordmenn å se om supertalentet Martin Ødegård får spilletid. Han debuterte under fjorårssesongen, og ble dermed den yngste spilleren gjennom tidene til å spille i La Liga for Real Madrid.