OBOS-ligaen

obos ligaen slide

Fra og med 2015 har 1. divisjon i Norge fått navnet OBOS-ligaen. Fra 2005 til 2013 ble het den Adeccoligaen grunnet sponsoravtale med vikarbyrået Adecco. Men siden den nye avtalen er med OBOS, er navnet nå altså OBOS-ligaen.

Per sesongen 2015 består ligaen av 16 lag. Antall lag har variert i ligaen flere ganger, og fram til 1996 besto 1. divisjon av to ulike avdelinger. Alle lagene møter hverandre til en hjemmekamp og en bortekamp i løpet av sesongen, som løper fra april til november.

Ved serieslutt rykker de to beste lagene opp til Tippeligaen. Lagene på 3.-6.plass må ut i en kvalifiseringsrunde mot det tredje dårligste laget fra eliteserien. Dermed kan totalt 3 lag fra OBOS-ligaen rykke opp til Tippeligaen hvis lagene vinner sin kvalifisering. De fire dårligst plasserte lagene i divisjonen rykker direkte ned, mens vinnerne av de fire ulike 2. divisjonsavdelingene rykker opp.

Det vil si at 10 av 16 posisjoner i OBOS-ligaen gir enten sjanse for å rykke opp eller ned en divisjon. Det er blant annet ingen annen divisjon i hele Europa som har høyere nedrykksprosent enn 1. divisjon i Norge. Det er 25% sjanse for at du rykker det fra denne avdelingen.

Sjansen for å rykke opp er hele 38%, i og med at du som sjette best plasserte lag er med i kvalifiseringen til Tippeligaen.

Det vil si at 10 av 16 lag i 1. divisjon, noe som utgjør hele 63 prosent, enten rykker ned, opp eller er med og spiller kvalifisering om å rykke opp.

 

Sesongen 2015

Etter sesongen 2014 rykket Sandefjord og Tromsø direkte opp til Tippeligaen, og byttet dermed plasser med Sogndal og Sandes Ulf. Mjøndalen, Bærum, Kristiansund og Fredrikstad var i kvalifisering sammen med Brann fra Tippeligaen. Til slutt var det Mjøndalen som vant kvalifiseringen og dermed er Brann å finne i OBOS-ligaen 2015.

Alta, Tromsdalen, Ull-Kisa og Ham Kam rykket ned til 2. divisjon, mens det var Åsane, Jerv, Follo og Levanger som rykket opp. Det vil si at i sesongen 2015 er 10 av landets 19 fylker representer, med Hordaland og Akershus sterkest stilt med tre lag hver.

 

Historikk

Siden 2005 har ingen lag vunnet OBOS-ligaen to ganger. Hvis vi går tilbake til 1997 er det kun Odd Grenland, Vålerenga, Haugesund og Start som har vunnet serien to ganger. I løpet av 18 sesonger har lag fra 1. divisjon kun vunnet kvalifiseringen til opprykk til øverste divisjon 6 ganger.