Premier League

premier league slide

Premier League er, uten tvil, den største og viktigste serien for oss nordmenn. Ved siden av Tippeligaen og hjemlig fotball er det ingen annen liga som betyr like mye. De aller fleste fotballinteresserte her hjemme har et nært forhold til Premier League og lagene som er med i den prestisjetunge serien.

Lag som Liverpool, Arsenal, Manchester United, Chelsea og Leeds United (som per i dag spiller i 1. divisjon i England) er lag som har en spesiell plass i hjertet til mange nordmenn. Vi følger favorittlaget med lidenskap, og håper alltid at man får se sitt eget lag heve trofeet over hodet etter endt sesong.

Vi følger dem på TV hver eneste helg fra august til mai, og for mange er kampen med favorittlaget ukas definitive høydepunkt. Det er denne ligaen som alltid har blitt vist på norske tv-kanaler, og det er disse kampene alle har tippet resultatet på, på hver ukes tippekupong.

Premier League ble opprettet først i 1992. Før det hadde den navnet Football League First Division. I all hovedsak så skal vi snakke om ligaen etter oppstarten, og henter de fleste statistikkene etter navnebyttet har skjedd.

En av årsakene til at den engelske ligaen er så populær er nok til dels fordi den rommer så ekstremt mye penger. Dette skyldes i all hovedsak de lukrative TV-avtalene serier har. Siden starten i 1992 har den blitt verdens mest sette sportsliga. Samtidig er det verdens mest lukrative liga, med totale klubbinntekter på til sammen over 19 millarder norske kroner så langt tilbake som 2007-2008. De største klubbene har enorme budsjetter, og omsetter for store pengesummer hvert eneste år.

Overgangssummene på balløya preges også av dette. Snittverdien på en spiller i Premier League er det høyeste i hele verden. Nå nylig ble for eksempel Raheem Sterling solgt fra Liverpool til Manchester City for den svimlende summen 600 millioner kroner.

I det siste har også mange klubber på øya blitt kjøpt opp av pengesterke selskap eller enkeltpersoner. Roman Abramovich, den russiske oljegiganten, kjøpte for eksempel eierskapet i Chelsea i 2003. Siden da har han pøst inn penger i klubben som nå har blitt en av de aller beste lagene i hele Europa.

Det er også den dyreste serien, sett på snittverdi av spillerne, i hele verden. Lag som Barcelona og Real Madrid har høyere verdi en de største klubbene i Premier League, men nivået er jevnere. Det er mindre forskjell på dårligst og best i Premier League, selv om det kun er fem lag som har vunnet ligaen siden oppstart.

 

Historikk

Premier League ble altså startet i 1992. Det er egentlig et aksjeselskap der de 20 lagene som er med i serien alle er aksjonærer. Man mister sin del av selskapet når man rykker ned, og laget som rykker opp tar over.

Siden oppstarten har hele 44 ulike lag deltatt i serien siden starten. Manchester United har vunnet ligaen 13 ganger siden navnebyttet, og har hele 20 seriemesterskap i den engelske toppdivisjonen hvis vi går lenger tilbake i tid. Etter de følger Liverpool FC med 18 seriemesterskap. De har imidlertid ikke vunnet Premier League, men samtlige av de 18 mesterskapene er vunnet før navnebyttet skjedde i 1992.

I tillegg til Manchester United er det kun Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea og Manchester City som har vunnet Premier League. De siste seks årene har Chelsea, Manchester City og Manchester United tatt to titler hver seg. Chelsea dominerte sesongen 2014/2015 og vant til slutt med 8 poeng foran Man City.

Det kryr av stjernespillere i ligaen, og mange av de aller største stjernene i verden spiller i en av disse klubbene. Eden Hazard, Wayne Rooney, Diego Costa og Sergio Aguero er blant stjernene som spiller ball i England.

Historisk sett har også mange fantastiske fotballspillere prydet tv-skjermene under Premier League. Toppscoreren gjennom tidene er Alan Shearer med 260 mål. Wayne Rooney er beste plasserte aktive fotballspiller på den lista med 174 mål i Premier League.