Tippekupongen

tippekupongen slide

Her hjemme i Norge er det Norsk Tipping som står bak det nordmenn flest tenker på når man sier tipping.

Den norske tippekupongen, der man har 12 fotballkamper og skal vedde på om en kamp ender med hjemmeseier, borteseier eller uavgjort ble introdusert for aller første gang 13. mars 1948. I lang tid var dette det eneste produktet Norsk Tipping markedsførte.

12 like tippetegn kom for første gang i 1955, og utbetalingen de ti spillerne fikk for 12 hjemmeseiere var kun 25 kroner per rekke. Dagens premiesummer er av en helt annen kaliber.

Pausetipping, der man kan vedde på resultatene ved halvspilte kamper, ble for første gang innført 6. september 1997. Mot slutten av 1998 innførte Norsk Tipping to tippekuponger i helgen, en for lørdagskamper og en på søndag. Noen måneder senere kom midtukekupongen. Den aller siste nyskapningen tippekupongen har sett skjedde i 2001. Da innførte Norsk Tipping Bonuspotten.

Dette er en premie som går til den spilleren som er alene om å ha 12 rette enten etter full tid eller til pause på en av ukas tippekuponger. Potten øker uke for uke, fordi 15 prosent av den totale premiepotten for hver uke holdes igjen og legges inn i bonuspotten.

Rekkeprisen på alle de ulike kupongene er 1 krone. Den har kun økt to ganger siden 1948. Først fra 25 til 50 øre i 1974, og deretter fra 50 øre til 1 krone i 1982. Midtukekupongen hadde rekkepris på 2 kroner en liten stund, før den ble justert ned til samme nivå som de to andre kupongene.