Fotball på TV

fotbal tv slide

Fotball på TV

Det er mye penger i TV-sendinger av fotballkamper. Mange av de største ligaene signerer TV-avtaler som er verdt hundrevis av millioner kroner.

Ta for eksempel Premier League, som står for den aller største TV-avtalen. Nå i 2015 ble det signert en ny avtale der Sky og BT deler på TV-rettighetene til å sende og videreformidle kamper fra den engelske ligaen. Den er signert en treårs-avtale med en verdi på over 60 milliarder kroner.

La oss minimere de tallene litt, slik at det blir lettere å forstå nøyaktig hvor mye penger det er i TV-rettigheter til kamper i Premier League. De to selskapene Sky og BT har betalt for rettighetene til å vise 168 kamper live. Kostnad per kamp vil da bli på cirka 120 millioner kroner. For Sky betyr dette en økning på hele 83% sammenlignet med forrige gang de signerte avtalen om å sende fotball på TV.

Hvis du som nordmann ønsker tilgang til samtlige kamper i alle ligaer, og vil abonnere på alle løsningene de ulike aktørene tilbyr, så vil det koste deg over 18 000 kroner i året. Da kan det kanskje være en ide å se hvilke aktører som tilbyr flesteparten av de ligaene du ønsker å se.

 

I Norge

Her hjemme er det riktignok ikke de samme summene det er snakk om, men det er mye penger i TV-avtaler her også. I tillegg til den norske ligaen har vi muligheter til å se de fleste andre store ligaene i Europa. Det er Premier League som er størst i Norge også, som det er i veldig mange andre land.

Den største eieren av rettigheter til å vise fotball på TV i Norge er per idag TV2. Tidlig i 2015 kjøpte de opp C More, og sammen med navnet fulgte det en hel del fotballrettigheter. Kort oppsummert så har TV2 dermed kontroll på rettighetene til alle de største fotballbegivenhetene utenom landslagets kvalifikasjonskamper, samt Champions League.

 

Hvor ser du hva?

Norsk fotball:

C More har rettighetene til Tippeligaen og OBOS-ligaen til 2016. Seks av de åtte kampene går på C More, resten sender TV2 på hovedkanalen deres og TV 2 Zebra.

NRK sender NM-cupen og Toppserien for kvinner.

Landslaget

Her er det MAX som har rettigheten til alle kvalifiseringskamper for alle nasjonene som spiller EM- og VM-kvalifisering fram til 2017.

SBS Discovery (eier av MAX og TV Norge) har også avtale om å vise alle privatlandskamper for herrer fra til og med 2017.

Kan sees på web på Dplay.no

Champions League:

Det er Viasat som har rettighetene til å vise den største klubbturneringen i verden fram til og med sesongen 2017/2018.

Noen kamper vises på den åpne kanalen Viasat 4, mens andre kamper går på betalingskanalene deres, Viasat Fotball eller på nett med Viaplay.

Engelsk fotball:

TV2 Sport Premium eier rettighetene til og med neste sesong. I tillegg til Premier League betyr dette at du kan se FA-cup, ligacup, Championship, League One og League Two.

De har også en egen nettløsning via TV2 Sumo.

Tysk fotball:

Eurosport 2 sender hele fem Bundesliga-kamper direkte hver eneste helg, samt to kamper fra 2. Bundesliga.

Egen webløsning med Eurosport Player der du kan se samtlige kamper fra Bundesliga.

Spansk fotball:

Det er C More, under TV2, som eier rettighetene til både liga og cup ut inneværende sesong. På kanalen Max kan du se en kamp i uken, og det er kampen som går klokken 22 lørdag kveld.

Du finner også spansk fotball på web via C More Play, CSports.no og Dplay.

Italiensk fotball:

Også her er det CMore som har ligarettighetene ut denne sesongen.

Web via C More Play eller CSports.no

Fransk fotball

Den franske Ligue 1 kan du se minst tre kamper fra på Viasat Fotball og Viaplay. C More eier rettighetene til den franske cupen.

Fotball EM 2016

Her skal både NRK og TV2 sende kamper. Minst en kamp hver dag på en hovedkanal.

Fotball VM

Igjen er det samarbeid mellom de to norske kanalene NRK og TV2 både under VM i 2018 og 2022.