VM

vm slide

Det største arrangementet en fotballspiller kan være med på er VM. Det arrangeres hvert fjerde år, etter en to år lang kvalifisering. Her møtes de beste av de beste til en måneds lang dyst der 11 mot 11 kjemper for heder, ære, penger og muligheten til å kalle seg verdensmester i fotball.

Norge har aldri greid å komme seg til en finale i fotball VM. Første deltagelse for det norske landslaget i VM i fotball var i 1938 i Frankrike. Der tapte vi den første kampen mot Italia, og var dermed slått ut.

Nå i nyere tid greide det norske laget å kvalifisere seg til to verdensmesterskap på rad, både i 1994 og 1998. Vi vant en kamp i begge mesterskapene, og nordmenn flest husker nok seieren mot Brasil under VM i USA i 1994, der Tore Andre Flo holdt lekestue med svimle brasilianere, og Kjetil Rekdal satte straffesparket sitt kontant i mål.

 

Spillere

Opp igjennom tidene har det alltid vært enkeltspillere som har markert seg og dominert under verdensmesterskapet i fotball. Pèle var stor for Brasil i sin tid, og er den eneste spilleren som kan skryte av å ha vunnet tre verdensmesterskap.

Maradona har scoret noen fantastiske mål for Argentina. Spesielt kjent er da den såkalte «Guds Hånd» mot England under VM i 1986, og den enorme enkeltmannsprestasjonen da han driblet seg fra midtbanen og scoret i samme kamp.

Siste verdensmesterskapet ble arrangert i Brasil, og ble en folkefest. Det brasilianske laget greide å ta seg til semifinalen der de møtte Tyskland. Der knuste tyskerne vertsnasjonen 7-1, i det som kanskje er en av de mest overbevisende kampene noen landslag har spilt i et VM.

 

Historie

Det aller første VM i fotball ble arrangert i Uruguay i 1930. Den gang ble lagene invitert til turneringen, og det var ingen kvalifikasjon. Totalt var det tretten lag som deltok, og det var til slutt hjemmelaget Uruguay som for aller første gang kunne kalle seg verdensmestere i fotball.

Fire år senere var det Italia som arrangerte fotball VM. Fascistisk reklame og propaganda preget mesterskapet, men det hindret ikke fotballen nevneverdig. Det ble også denne gangen hjemmelaget som vant, etter at Italia slo Tsjekkoslovakia i finalen i Roma. Også i Frankrike fire år senere var det italienerne som kunne hevet trofeet for andre gang.

Etter dette kom andre verdenskrig, og neste VM i fotball ble ikke arrangert før 12 år seinere. Det var i 1950, og denne gangen var det Brasil som var vertsnasjon. Her var det Uruguay som til slutt beseiret Brasil i en legendarisk finalekamp. Ikke på grunn av kampen i seg selv, men for de enorme folkemengdene som samlet seg for å se kampen. Det sies at det var over 200 000 mennesker på stadion som så sitt Brasil gå på et surt tap på hjemmebane.

Etter dette mesterskapet har VM i fotball gått hvert fjerde år uten avbrudd. Det har gitt oss totalt 16 sluttspill, og andre land har vunnet tittelen siden da: Tyskland, Spania, Brasil, England og Argentina.

Brasil er den nasjonen som har vunnet flest VM med sine fem pokaler. Det er også det eneste landslaget som har greid å kvalifisere seg til spill i samtlige sluttspill. Som om ikke det var nok, er de også det laget som har vunnet mesterskapet på alle kontinentene det er avholdt. Eneste unntaket er Sør-Afrika, som arrangerte fotball VM i 2010. Da var det Spania som vant sitt første og eneste mesterskap.

Etter Brasil er det Italia og Tyskland som hver seg har fire mesterskap. Disse tre nasjonene har, sammen med Argentina og Nederland, dominert verdensmesterskapet gjennom alle 20 finalene som er spilt. Et eller flere av disse lagene har alltid nådd finalen, de har vunnet 15 av 20 mesterskap og har tatt 29 av totalt 40 finaleplasser.

Det neste VM skal spilles i Russland, og i 2022 er det Qatar som er valgt som vertsnasjon. Dette har ikke vært uten disputt, og det har blitt mange anklagelser og anmeldelser mot FIFA i det siste, der mye retter seg mot korrupsjon. Spesielt Qatar er det diskusjoner om, mye fordi det også er så varmt der om sommeren, når VM holdes, at det kan bli vanskelig å gjennomføre kampene.