Tippeligaen

tippeligaen slide

Tippeligaen er den øverste divisjonen i norsk herrefotball. Den fikk ikke navnet Tippeligaen før i 1990, i samsvar med at Norsk Tipping gikk inn som hovedsponsor for serien. Den har tidligere hatt navnet Norgesserien og Hovedserien før den het 1. divisjon fram til navnebyttet.

Antall lag som har spilt i Tippeligaen har også variert. Fra 1995 til 2008 bestod den av 14 lag. Fra og med sesongen 2009 ble den imidlertid utvidet med to lag, og utgjør dermed 16 lag. Alle lagene spiller to kamper, en på hjemmebane og en på bortebane mot alle de andre lagene. Dermed er totalt antall kamper i løpet av en sesong 30 for hvert lag.

Laget som vinner Tippeligaen 2015 har rett til å spille kvalifisering til Champions League. Andre- og tredjelaget, samt laget som vinner cupvinneren i Norge, får delta i kvalifiseringen til Europa League.

Nedrykk skjer for de to dårligst plasserte lagene. Laget som er tredje sist ved sesongslutt må ut i en kvalifiseringsrunde mot de lagene som havner på 3. til 6. plass i 1. divisjon. Denne endringen skjedde ikke før i 2012.

Tippeligaen avgjøres etter hvor mange poeng lagene har ved sesongslutt. Et lag får tre poeng ved seier, et poeng ved uavgjort eller ingen ved et eventuelt tap. Poengsystemet har imidlertid ikke alltid vært slik.

Fram til 1986 gav for eksempel seier kun to poeng. Fram til 1988 ble også uavgjorte kamper avgjort ved straffespark. Men fra og med 1988 har systemet vært likt det vi er kjent med i dag.

Siden navneendringen i 1990 har den trønderske klubben Rosenborg vært det dominerende laget, spesielt fram til 2006. Fra 1992 til 2006 tok de hele 15 seriemesterskap, med 13 på rad fra 1992 til 2004. Det er kun et annet lag i hele Europa, latviske Skonto Riga, som kan vise til samme imponerende seiersrekke i en serie.

Det var under ledelse av Nils Arne Eggen at laget fra Trondheim virkelig hadde sin storhetstid. Han tok over i 1988, og siden da dominerte de norsk fotball i mange år. Et av de absolutte høydepunktene for klubben kom i 1997, da de greide å spille seg fram til en kvartfinale i Champions League.

Siden 2006 er det flere lag som har vunnet Tippeligaen. Brann, Stabæk og Strømsgodset har vunnet serien en gang hver seg, Rosenborg har vunnet den to, Molde har tre seiere.

Det var etter at Ole Gunnar Solskjær tok over Molde i 2011 at de greide å ta sitt første seriegull. Den meritterte fotballspilleren viste at han hadde gode kunnskaper også som trener, og greide å ta hjem to seriegull på rad. I tillegg til dette vant de også cupmesterskapet to ganger under Solskjærs ledelse.

 

Rekorder

Flest antall mål er det Sigurd Rushfeldt som topper. I løpet av sin karriere fra 1992-2011, der han spilte for Tromsø og Rosenborg, scoret han 172 mål. Den nordnorske målmaskinen ble toppscorer i serien to år, 1997 og 1998. Rett bak han er det Harald Martin Brattbakk, en annen Rosenborg-spiller, med 166 mål. Brattbakk vant imidlertid toppscorertittelen hele fem ganger

Flest antall kamper er det Daniel Berg Hestad som har. I løpet av karrieren sin, som fortsatt pågår, har han rukket å spille 455 kamper. Han debuterte i Tippeligaen i 1993 for Molde, som fortsatt er den eneste klubben han har spilt for.

Lillestrøm er det laget som har vært lengst i det øverste nivået i norsk fotball. De har ikke rykket ned til en lavere divisjon siden 1975, og har dermed rundet 40 sesonger på rad i øverste divisjon. De er også, sammen med Rosenborg og Viking, de eneste lagene som har spilt samtlige kamper og sesonger etter ligaen byttet navn til Tippeligaen i 1990.