UEFA

uefa logo

UEFA er en forkortelse for Union of European Football Associations. Det ble grunnlagt i 1954, og er medlem av FIFA, det internasjonale fotballforbundet. UEFA har 53 medlemsland per 2009. Samtlige land som befinner seg innenfor den geografiske definisjonen av Europa er medlemmer, med tre unntak. Monaco, Storbritannia og Vatikanstaten.

England, Wales, Skottland, Nord-Irland og Færøyene har imidlertid eget medlemskap, på tross av de per definisjon ikke er selvstendige nasjoner.

I tillegg til dette er asiatiske land som Aserbajdsjan, Armenia, Georgia, Israel, Kasakhstan og Kypros medlemmer, samt Russland og Tyrkia, som begge to geografisk hører til både i Asia og Europa.

Israel var mer eller mindre tvunget til å spille under UEFA, da mange av motstanderne deres i Asia ikke anerkjente dem som stat, og dermed nektet å spille mot dem. De spilte i Oseania mellom 1974 og 1994, men tilhører nå UEFA. I Kypros sitt tilfelle gjorde beliggenheten deres at de mer eller mindre kunne velge fritt mellom Europa, Asia og Afrika. Valget falt da på Europa.

Ansvarsområdene UEFA er mest kjent for er å arrangere alle de store europeiske turneringene, blant annet:

  • EM i fotball
  • UEFA Champions League
  • UEFA Europa League (tidligere kalt UEFA-cupen)
  • UEFA Intertoto Cup
  • UEFA Women’s Cup
  • EM i fotball for kvinner
  • EM for U21
  • Den tidligere Cupvinnercupen (Som nå er en del av UEFA Europa League)

Blant disse er det uten tvil EM i fotball og Champions League foreningen er mest kjent for å ha navnet sitt på.

Siden grunnleggelsen i 1954 har UEFA hatt seks presidenter. I 2007 tok den tidligere franske fotballspilleren Michel Platini over tronen etter svenske Lennart Johansson. Svensken er for øvrig den presidenten som har sittet lengst med sine 17 år.

 

UEFA Champions League

Den sagnomsuste turneringen, som er den aller største turneringen for klubblag i hele verden, het tidligere Europacupen. UEFA har arrangert denne siden tidlig på 1950-tallet, og den første turneringen ble vunnet av Real Madrid. Navnebyttet skjedde i 1992/1993, og den har i de senere årene utviklet seg til å bli en av de største turneringene i hele verden. Siden 2001 har UEFA også arrangert Champions League for damelag.

 

UEFA-ranking

I tillegg til alle turneringer og administrative oppgaver i UEFA så opprettholder de også en ranking av alle medlemslandene.

I all hovedsak er dette en type statistikk som brukes for å rangere og gi ulik seeding til de ulike landene i klubb- og landslagsturneringer. De har tre ulike rangeringer de bruker:

En nasjonal rangering som brukes for å rangere landslag, noe som gir grunnlaget for seeding til kvalifisering og sluttspill i EM.

Landsrangering der de måler den kollektive prestasjonen til klubber i en medlemsnasjon i UEFA. Denne rangeringen er blant annet med å avgjør hvor mange lag, samt på hvilken tid i kvalifiseringen et land blir med i UEFA Champions League og UEFA Europa League.

Klubbrangering som brukes til seeding av individuelle klubber i UEFA Champions League og UEFA Europa League.

I alle disse rangeringene så ser vi igjen at Spania, med Real Madrid og Barcelona, er dominerende, og har vært det over tid.

Spania leder den nasjonale rangeringen, mens det er Real Madrid som per i dag er beste klubblag. Tre av de fem øverste plassene på klubbrangeringen er spanske, med Barcelona på tredje og Atletico Madrid på femte. Real Madrid har tronet øverst hele ti ganger, Barcelona har sju år på toppen. Det samme har Juventus, som hadde sin siste dominerende periode på slutten av 90-tallet.

Per i dag er Norge på 25. plass på den nasjonale rangeringen.