FIFA

fifa slide

FIFA

Fédération Internationale de Football Association er en internasjonal sammenslutning av 209 nasjonale fotballforbund. Det ble grunnlagt i Paris i Frankrike 21. mai 1904 av forbundene fra Danmark, Frankrike, Nederland, Spania, Belgia, Sverige og Sveits. Det norske fotballforbundet ble medlem av FIFA først fire år senere, i 1908.

Hovedkvarteret til FIFA befinner seg i Sveits, nærmere bestemt Zürich. Den nåværende presidenten er Sepp Blatter. Han har sittet som president siden 1998. I det siste har det vært mye skriving i media om FIFA, og Sepp Blatter grunnet mistanker om korrupsjon. Flere FIFA-topper har blitt anholdt av politi, og blant annet har FBI åpnet en etterforskning for å finne ut om det er hold i anklagene. Flere FIFA-representanter har blitt dømt for korrupsjon tidligere.

 

Historie

Som nevnt ble FIFA grunnlagt i 1904, og den første presidenten i forbundet het Robert Gúerin. De arrangerte sin første turnering allerede i 1906, men uten å lykkes noe særlig med det. Dermed gjorde de som fotballag ofte gjør etter dårlig resultater, og byttet mannen som hadde ansvaret. Dermed tok Daniel Burley Woolfall over jobben som president. Den neste turneringen de hadde ansvaret for var fotballen under de olympiske leker i 1908. Til tross for at FIFA på dette tidspunktet viste sterk motstand mot profesjonell fotball og fotballspillere, deltok mange profesjonelle spillere i turneringen.

Utvidelsen utover de europeiske landene skjedde etter 1909. Først ble Sør-Afrika medlem, så fulgte Argentina og Chile etter i 1912 før USA og Canada ble medlemmer i 1913. Det var på dette tidspunktet de begynte å ane konturene av en internasjonal, verdensomspennende organisasjon. Under krigstidene i Europa hadde FIFA en tøff tid, men de greide å reise seg og fikk til slutt samlet alle landene igjen under deres fane.

Det er totalt seks forbund som befinner seg under FIFA sin fane. De seks er:

  • AFC – Det asiatiske fotballforbundet
  • CAF – Det afrikanske fotballforbundet
  • CONCAF– Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet
  • CONMEBOL – Det sør-amerikanske fotballforbundet
  • OFC – fotballforbundet for Oseania
  • UEFA – Det europeiske fotballforbundet

 

Turneringer

FIFA er blant annet arrangør av fotballturneringen under OL. I starten, under OL i 1924 og 1928 var det Uruguay som vant begge gangene. De proklamerte seg som verdensmestere, noe mange land med profesjonell fotball ikke likte spesielt godt. Dermed tok Jules Rimet, den neste presidenten etter Woolfall, initiativ til en ny turnering der samtlige av verdens aller beste fotballspillere kunne møtes.

Det første VM i fotball i 1930 ble arrangert i Uruguay. Enda en gang viste Uruguay seg som sterkest, og ble verdensmestere for aller første gang. Det offisielle navnet på turneringen var lenge Jules Rimet Cup, men fra 1974 er det offisielle navnet FIFA World Cup. Dette er uten tvil et av de aller største idrettsarrangementene i verden, som skjer hvert fjerde år.