Bundesliga

bundesliga slide

Det finnes i realiteten fem store land med de fem, om ikke beste, så i hvert fall største fotballigaene i verden. Sammen med England, Spania, Frankrike og Italia er Tyskland og deres Bundesliga en av de.

Selv om den kanskje ikke er like stor som Premier League her hjemme i Norge, eller vises like mye på TV som hverken spansk eller engelsk fotball, så har den definitivt satt sine spor også her i Norge. Det er heller ikke rart, fordi den tyske serien innehar en enorm kvalitet, og har haugevis av profiler og gode lag.

Den klassiske avsparktiden i Bundesliga er lørdager klokken 15.30. Serien ble opprettet i 1963, og har siden gjennomgått flere forandringer og endringer gjennom tidene, fram til det seriespillet vi ser nå.

Per i dag er det ingen andre ligaer i verden som har flest nåværende verdensmestere i sine lag. Det er også den ligaen som har flest antall mennesker på sine kamper hver eneste uke. Snittet på antall tilskuere per kamp ligger på smått utrolige 45 000. Selv om den ikke er like prominent på TV her i Norge, så sendes kampene på TV til over 200 ulike land.

Den norske interessen for ligaen vokser for hvert eneste år, godt hjulpet av at det i det siste har vært flere norske spillere som har vært med å spille fast på flere lag i Tyskland. Mohammed Abdellaoue, Per Ciljan Skjelbreid, Håvard Nordtveit og Tarik Elyounoussi er blant de største norske profilene i den tyske ligaen.

 

Oversikt

Bundesligaen er i realiteten delt opp i to divisjoner, Første Bundesliga og Andre Bundesliga. Første Bundesliga, den øverste divisjonen i Tyskland, er den som i realiteten alle bare kaller Bundesliga. Den andre blir ofte kalt Zweite Bundesliga. Det er disse nivåene som regnes som profesjonelle i det tyske fotballsystemet.

De to første årene bestod Bundesliga av 16 lag. Etter dette har serien bestått av 18 lag, med et unntak. I sesongen 1991-1992 ble Bundesliga utvidet til 20 klubber fordi lagene fra det tidligere DDR ble innført i det alltyske seriesystemet.

Siden Bundesliga ble innført har totalt 53 klubber kjempet om pokalen i serien. Bayern München troner øverst med hele 24 ligatitler.

Serien går fra august til mai. De tre øverste lagene ved serieslutt kvalifiserer direkte til UEFA Champions League, det fjerde beste laget må ut i kvalifisering for spill i den prominente konkurransen. De to dårligst plasserte lagene rykker direkte ned en divisjon, mens det tredje dårligste laget spiller kvalifisering mot det tredje beste laget fra Andre Bundesliga.

 

Statistikk

Som nevnt er det Bayern München som står med flest serietitler med totalt 24 topplasseringen i Bundesliga. De siste tre årene har de dominert serien voldsomt, og vunnet med henholdsvis 10, 19 og 25 poeng. De vant også UEFA Champions League i 2013.

Utover Bayern München er det Borussia Mönchengladbach og Borussia Dortmund som følger med fem ligatitler hver seg. Werder Bremen, der Rune Bratseth var med å bli Bundesligamester to ganger i 1988 og 1993, har vunnet serien fire ganger totalt.

Gjennom tidene er det Gerd Müller som har scoret flest mål i Bundesliga. I løpet av sin lange karriere scoret han hele 365 mål på 427 kamper for Bayern München. Han spilte som med andre legender som Franz Beckenbauer og Sepp Maier. Gjennom sin karriere har han hatt 0,85 mål i snitt per spilte kamp, noe som er ekstremt høyt. Av aktive spillere i dag så er det nok kun Lionel Messi og Christano Ronaldo som kan score mål oftere en Müller gjorde.

 

Profilerte spillere

Det finnes mange verdensstjerner i Bundesliga. På Bayern München kan man i realiteten nevne hele laget, men noen profiler stikker seg mer ut en andre. Arjen Robben, den raske angrepsspilleren fra Nederland er alltid en trussel for alle forsvar. Han scorer alltid mange mål, og er ofte nest sist på ballen.

Han gir ofte pasningene sine videre til Robert Lewandowski, som gikk fra Borussia Dortmund til Bayern München i 2014. Han scoret hele 17 mål i sin første sesong for klubben, og var kun to mål bak toppscorertittelen i den tyske serien.

Marco Reus spiller for Borussia Dortmund, og er en av de mest omtalte spillerne i verden. Under hvert eneste overgangsvindu blir han alltid nevnt som en kandidat til de store overgangene, men så langt har han holdt seg til klubben sin. Der dominerer han med høy fart og god teknikk fra sin ving- eller spissrolle.