Champions League

champions league slide

Champions League er, med unntak av turneringer for landslag, det aller viktigste og største klubblag i Europa kan være med å konkurrere i. Det er en enorm prestisje i det å vinne turneringen, og det kan bety jobb eller ikke jobb for trenere, og det er et viktig utstillingsvindu for alle de beste fotballspillerne i verden.

I tillegg til dette er det enorme pengesummer involvert i turneringen. Takket være store TV- og sponsoravtaler kan både store og mindre klubber tjene store penger på å bare delta i Champions League. Hvis et lag for eksempel greier å kvalifisere seg til gruppespillet, kan de regne med å tjene 12 millioner euro. Dette er viktige penger for alle klubber, men det kan bety enormt mye for mindre klubber fra for eksempel vår egen hjemlige serie.

De mange årene der Rosenborg greide å kvalifisere seg til turneringen, og til og med ta seg videre et år, gjorde at de uten tvil ble den klubben i Norge med best økonomi. Skulle man i tillegg være så heldig, og god, at man vinner det store pokalen i finalen kan vinnerlaget også hente hjem minst 50 millioner euro i premiepotten. Det er voldsomt mye penger, og kan bety forskjellen på et overgangsmarked der prisene presser stadig oppover. 50 millioner euro kan bety at man greier å by nok til å for eksempel kjøpe den neste Messi eller Ronaldo.

Champions League samler fans og folk over hele verden til TV-skjermene hver tirsdag og onsdag så lenge turneringen pågår. Det er en flott fotballfest i mange måneder, og som gir fotballfans over hele verden mange store, minnerike opplevelser.

 

Historikk

Det var for 60 år siden at turneringen ble spilt for aller første gang. Den gang het den Europacupen, men ble av de aller fleste kalt mestercupen. Den gang deltok det 16 seriemestere fra sine respektive hjemmeserier.

Navnebyttet til UEFA Champions League skjedde først i 2003, og det var Olympique Marseille som vant sin aller første tittel med det nye navnet. Nå er det rundt 80 lag som kjemper om trofeet hvert år om man regner med kvalifiseringsrunder. De regjerende mestrene i de fleste store fotballnasjoner som kvalifiserer seg direkte til turneringen. UEFA har en ranking over hvor høyt nivå klubbfotballen i alle land holder. Dessverre er ikke Norge veldig høyt oppe på denne rangeringen, og dermed må selv vinnerlaget fra Tippeligaen ut i en kvalifisering for å komme seg med i Champions League. Dette gjelder også mange andre land.

Med en høyere ranking er det flere lag som kvalifiserer seg direkte. Land som Tyskland, England, Spania og Italia har alle flere lag som direkte kvalifiserer til turneringen.

 

Vinnere

Det er den spanske stormakten Real Madrid som har vunnet Champions League flest ganger. De har gått til topps hele ti ganger. De har imidlertid slitt litt mer de siste ti årene, og har kun vunnet den en i 2014. Før det så vant de trofeet 1998, 2000 og 2002.

AC Milan har vunnet turneringen 7 ganger, Bayern München, Barcelona og Liverpool har vunnet fem ganger hver seg. Barcelona har dominert det siste tiåret, og har vunnet fire av titlene sine i denne tidsperioden. 2006, 2009, 2011 og 2015 har den katalanske klubben gått seirende ut av turneringen de siste ti årene.

Det er også Real Madrid, Bayern München og Barcelona som har dominert de siste årene. De siste seks sesongene har disse tre lagene alle kommet seg til semifinalene i sluttspillet fem av seks ganger fra 2006 til 2015. Det er dog neppe ikke tilfeldig, dette er de mest dominerende lagene i sine respektive serier og i Europa de seneste årene.

Det er også Xavi, midtbaneankeret som fram til 2015 spilte i Barcelona, og Iker Casillas, tidligere Real Madrid, som har flest kamper i Champions League med 148 kamper.

På toppscorerlisten finner vi ikke overraskende Christiano Ronaldo og Lionel Messi på de øverste plassene. De har begge nettet 75 mål i turneringen.