Championship

championship slide

Championship, eller Football League Championship som det egentlig heter, er den nest høyeste divisjonen i det engelske ligasystemet etter Premier League. Fra denne divisjonen rykker de to best plasserte lagene direkte opp til øverste nivå, mens lagene på tredje til sjette plass spiller en kvalifiseringsrunde om den siste opprykksplassen. De tre dårligst plasserte lagene i divisjonen rykker ned.

Vi nordmenn elsker engelsk fotball, og da ikke bare Premier League. Championship rommer mange lag som nordmenn holder nært hjertet, og det er også en tett og spennende divisjon som rommer mange gode lag og mange gode spillere.

Mange nordmenn har vært innom det nest øverste nivået i England, og gjort det godt i flere ulike klubber. Det er også et rekrutteringsvindu for videre spill i Premier League for mange fotballspillere, gjerne unge, så det er høy kvalitet i ligaen. I tillegg til dette er det også omsetningsmessig en enormt stor divisjon.

Den er blant annet større omsetningsmessig sammenlignet med for eksempel Eiredivisie i Nederland eller øverste nivå i Portugal. I tillegg til de fem store (Premier League, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike) er det kun Brasil, Russland, Tyrkia og Mexico som er større på verdensbasis. Den norske Tippeligaen er ikke i nærheten av størrelsen til Championship med tanke på omsetning og pengeverdi.

I Championship er det 24 lag som kjemper om opp- og nedrykk hver sesong. Det vil si at det er hele 46 kamper i løpet av en sesong for hvert eneste lag. Det er mange timer med fotballunderholdning for alle interesserte som sitter og ser på TV rundt omkring i verden, også her i Norge.

 

Mye på spill

Til tross for at det er mye penger i Championship kan det imidlertid ikke sammenlignes med Premier League. Det er også litt av grunnen til at denne divisjonen er underholdende for mange. Det står ekstremt mye på spill, og det å greie å rykke opp til den lukrative og store Premier League kan bety enormt mye for enhver klubb i England.

Mange store klubber med lange og gode tradisjoner har tatt veien ned til Championship, og har siden slitt med å bygge seg opp igjen til gammel storhet. Reading, Wigan, Fulham og ikke minst Leeds United har alle slitt med overgangen til Championship.

Flere av de store engelske lagene har imidlertid vært innom Championship på et eller annet tidspunkt, men har greid å rykke opp igjen til det gode selskap. Samtlige av de fem store har rykket både opp og ned fra Premier League. Manchester United har kun spilt i nest øverste nivå en gang, i 1974/1975 rykket de opp igjen til øverste nivå.

Deres rival i samme by Manchester City har vært opp og ned i det engelske seriesystemet i mange år. Det er først i de senere årene at de har blitt den fotballstormakten de er i dag. De har så sent som i sesongen 1998/1999 vært nede i Division 2, det tredje nivået i England.

Arsenal er det laget som har greid å holde seg lengst unna Championship. Siste gang de spilte i nest høyeste nivå i England var så langt tilbake i tid som 1912/1913.

 

2015/2016

I slutten av forrige sesong var det til slutt Bournemouth og Watford som rykket direkte opp fra Championship, mens Norwich, med norske Alexander Tettey, tok den siste opprykksplassen etter kvalifiseringen.

Milwall, Wigan og Blackpool rykket ned til Division 2. Fra Premier League rykket Hull City, Burnley og Queens Park Rangers ned, og skal dermed pryde skjermene med sine kamper i Championship i 2015/2016. I denne sesongen er det nok Derby, Middelsbrough og Hull som er blant favorittene til opprykk, med mange andre lag som sterke outsidere til å komme seg opp til Premier League.