RUGBY VS AMERIKANSK FOTBALL – SOM KOM FØRST?

Rugby union og amerikansk fotball er to idretter som selv en uformell observatør ville legge merke til er bredt like. Hver deler en kjent form og format, men spilles i helt forskjellige deler av verden og har helt separate viftebaser. Hvordan utviklet disse to lignende, men separate idrettene seg, og hvem av dem kom først? Det er akkurat det vi skal prøve å avdekke ved å se på både rugby opprinnelse og historien til amerikansk fotball.

Tidlig rugby historie

Det er en minnestein på Rugby School som hevder at i 1823 William Webb Ellis ‘med en fin ignorering for reglene for fotball … først tok ballen i armene og løp med den.

Denne potensielt apokryfe historien holdes opp av mange som opprinnelsen til sporten, men i sannhet, “reglene” referert til på steinen var allerede regler for et spill med noen likheter med moderne rugby.

Gjennom hele 1800-tallet på Rugby og andre offentlige skoler involverte uorganiserte fotballkamper allerede spillere som fanget ballen og sparket den ut av hånden, for eksempel. Hvis det virkelig skjedde, da, Webb Ellis beslutning om å kjøre med ballen var på det meste en videre utvikling i et spill som allerede hadde begynt å bli etablert.

Spill av denne tidlige varianten av rugby fotball forble uorganisert og var basert rundt ulike sett med regler utviklet av spillerne selv. Disse reglene bar noen forhold til moderne rugby regler, men inneholdt mange betydelige forskjeller. Berøre ballen ned utover innleggene, for eksempel, ikke score noen poeng, men i stedet ga scoring laget en sjanse for en “prøve” på å sparke for mål. Det står da for fortsatt bruk av ordet “prøv” i moderne rugby.

Maro Itoje

Det var i 1871 at det første kodifiserte settet med rugbyregler ble fastsatt av spillets aller første styrende organ. Det styrende organet var Rugby Football Union (RFU), som ble dannet i et londonherberge og begynte å organisere og gjøre offisiell en sport som frem til da hadde vokst helt organisk.

Fra 1870-tallet og fremover fortsatte rugbyspillet å utvikle seg og å bli spredt over hele verden, hovedsakelig takket være Storbritannias keiserlige bestrebelser. Spredningen av spillet så det slå rot i mange forskjellige land, inkludert Canada, og det ville være avgjørende for utviklingen av amerikansk fotball.

Opprinnelsen til amerikansk fotball

Mens det er noen omtaler av indianere som spiller en fotball-lignende kamp, amerikansk fotball virkelig har sin opprinnelse i samme typer uorganiserte europeiske fotballkamper som spawned rugby. Europeiske nybyggere i Nord-Amerika brakte disse spillene med seg, og på 1800-tallet ble intramuralspill på høyskoler populære, men ble generelt alle spilt til forskjellige sett med regler.

I 1869 ble en slik kamp spilt ut mellom Rutgers University og Princeton University. Kampen ble spilt til et sett med regler langt mer lik de som ble fastsatt av Football Association i Storbritannia enn til moderne amerikanske fotballregler, men regnes vanligvis som den første kampen i intercollegiate amerikansk fotball noensinne. De første kodifiserte amerikanske fotballreglene ble utarbeidet i 1873 av representanter for Yale, Columbia, Princeton og Rutgers universiteter.

Zach Ertz

Mens de ble produsert rundt to år etter de første rugbyreglene skapt av RFU, var det liten likhet mellom de to, med de amerikanske reglene fortsatt stikker ganske nær de som er utviklet av FA. Det var et universitet som ikke var involvert i å utarbeide de opprinnelige reglene, i form av Harvard, som ville spille den avgjørende rollen i å flytte amerikansk fotball nærmere rugby union.

Harvard University & Walter Camp

Siden Harvard ikke hadde vært en del av kodifiseringen av amerikanske fotballregler og ønsket å fortsette å spille av sine egne, var det vanskelig for dem å planlegge kamper mot andre amerikanske universiteter. Som svar så de spesielt til Canada og Montreal for sin motstand.

Harvard spilte McGill University fra Montreal ved en rekke anledninger, ofte spilt etter den kanadiske institusjonens regler. Som vi nevnte tidligere, var Canada et av landene som rugby hadde blitt eksportert med hell fra Storbritannia, og som sådan var McGills regler langt nærmere RFU. Den formen for rugby-påvirket fotball viste seg å være populær blant Harvard, og i 1875 utfordret de nærmeste rivalene Yale til en kamp.

For å ta høyde for forskjellene mellom de foretrukne reglene for de to institusjonene, ble spillet spilt til såkalte “konsesjonsregler”. Det var regler som kombinerte elementer av Harvards favoriserte rugby-påvirkede spill og Yales versjon som forble mer lik fotball. Disse reglene ga derfor det første rammeverket for ekte amerikanske fotballregler som ligner på de vi ville gjenkjenne i dag.